Karp po polsku - wigilijny przepis na karpia na szaro

2021-03-31
Karp po polsku - wigilijny przepis na karpia na szaro
Autor: Shutterstock Karp w szarym sosie na bazie wina, piernika, rodzynek i migdałów to tradycyjne danie kuchni staropolskiej
łatwy
80 min
4

Karp po polsku, czyli karp w szarym sosie piernikowym, to jedno z najstarszych dań wigilijnych i niegdyś bardzo popularna wersja karpia. Warto wrócić tradycji i wypróbować przepis na karpia po polsku według receptury naszych babć. Podpowiadamy, jak zrobić karpia po polsku - dzwonka w słodkim sosie z bakaliami. 

Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer  Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami  oraz Karpia po węgiersku

Sprawdź także >>> Karp smażony w sosie jogurtowym

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg karpia
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 cebule
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 10 ziaren pieprzu
  • sos z piernikiem
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1/2 szklanki wywaru z ryb
  • 5 dag piernika
  • 5 dag migdałów
  • 1/2 łyżki masła
  • 3 dag rodzynek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • cukier lub miód
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia oczyść z łusek, odetnij głowę, płetwy i ogon, umyj i pokrój na dzwonka.
  • Warzywa oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej 8 szklanek wrzątku, dodaj głowę karpia i obrane cebule. Gotuj 20 minut.
  • Dodaj imbir, pieprz i dzwonka karpia, gotuj jeszcze 40 minut na małym ogniu.
  • Przygotuj sos: migdały sparz i obierz (kilka zostaw do przybrania), posiekaj. Namocz rodzynki w wodzie, a piernik w piwie.
  • Gdy piernik rozmięknie, dodaj migdały i wywar z ryby, wymieszaj.
  • Masło roztop, wlej piwo z dodatkami i zagotuj, mieszając. Dodaj rodzynki, przypraw do smaku.
  • Dzwonka ryby polej sosem, udekoruj migdałami.