Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia [GALERIA ZDJĘĆ KROK PO KROKU]

Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia [GALERIA ZDJĘĆ KROK PO KROKU]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karp pieczony w całości to niezwykle efektowne danie. Pięknie prezentuje się na półmisku i doskonale smakuje. Porcja o wadze 100 g ma zaledwie 110 kcal, podczas gdy porcja panierowanego i smażonego karpia to aż 270 kcal. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp pieczony w całości to lżejsza wersja tradycyjnego karpia smażonego. Podczas pieczenia ryba nie nasiąka tłuszczem, a wręcz przeciwnie tłuszcz się z niej wytapia. A przecież karp to całkiem tłusta rybka. Oto przepis na dietetyczną wersję karpia pieczonego z cytryną!

Składniki

  • 1,8-2,2 kg karpia z głową, wypatroszonego

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżeczki soli

  • 6-9 cienkich plasterków cytryny

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • folia aluminiowa do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpia oskrobać. Ewentualnie usunąć skrzela, ale ja tego nigdy nie robię. 

  • Karpia dobrze umyć pod bieżącą wodą z resztek śluzu, łusek i krwi. 

  • Ułożyć na blasze lub w brytfannie wyłożonej folią aluminiową. 

  • Wnętrze tuszki rybiej skropić obficie sokiem z cytryny. Posolić wnętrze ryby oraz skórę. Pozostawić na 10 minut. 

  • Do brzuszka ryby włożyć plasterki cytryny i przyprawić pieprzem. 

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45-50 minut w temperaturze 180°C. 

  • Jak to zrobić zobacz poniżej w galerii zdjęć krok po kroku.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).