Filet z dorsza: przepis gospodyń z Pucka na rybę zapiekaną w śmietanie [LATO Z RADIEM]

2021-03-29
Filet z dorsza: przepis gospodyń z Pucka na rybę zapiekaną w śmietanie  [LATO Z RADIEM]
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

W najbliższą sobotę, 20 lipca, „Lato z Radiem” odwiedzi Puck, a jak Puck to nie tylko zaślubiny Polski z morzem po I wojnie światowej, ale także krzyżacki garnizon i pierwszy polski port wojenny! Także doskonała kuchnia tak typowa dla krajów bałtyckich. Tym razem proponujemy filet z dorsza przygotowany według przepisu ze sztambucha Rada Gminnej Kół Gospodyń Wiejskich w Pucku. Delikatne białe mięso ryby, seler i jabłko oraz dużo śmietany to gwarancja udanego obiadu. 

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg fileta z dorsza
  • 3 marchewki
  • ćwiartka selera
  • 2 jabłka
  • pół litra śmietany 12%
  • jedna cytryna
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety kroimy na ok. 5 centymetrowe kawałki, solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z polowy cytryny.
  • Tak przygotowane wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (może być olej).
  • Warzywa i jabłka ucieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy i układamy na rybie.
  • Całość pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Przygotowujemy sos ze śmietany i drugiej połówki cytryny. „Dosmaczamy” solą i cukrem.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia polewamy potrawę sosem i ponownie wstawiamy do piekarnika.
  • Podajemy na ciepło.