Filet rybny w panierce z tartych ziemniaków: przepis na pyszny obiad
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Filet rybny w panierce z tartych ziemniaków to oryginalny przepis na pyszny obiad. Smażone ziemniaki zamienią się w chrupiącą panierkę pod którą znajdziemy soczystą rybę.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska
SKŁADNIKI
- 4 kostki z morskiej ryby np. miruny, morszczuka, mintaja, pangi lub około 500 g filetu rybnego
- 250-300 g ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zetrzeć na wiórki. Posolić i odstawić na 15 minut. Następnie ziemniaki odcisnąć.
- Rybę, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
- Panierować w mące i rozkłóconym jajku.
- Rybę obłożyć ziemniakami, docisnąć dłonią.
- Ułożyć ostrożnie na gorącym tłuszczu.
- Smażyć do zrumienienia, delikatnie przewrócić na drugą stronę i także zrumienić.
- Podawać z ulubionymi surówkami.