Filet rybny w panierce z tartych ziemniaków: przepis na pyszny obiad

2021-03-29
Filet rybny w panierce z tartych ziemniaków: przepis na pyszny obiad
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Filet rybny w panierce z tartych ziemniaków to oryginalny przepis na pyszny obiad. Smażone ziemniaki zamienią się w chrupiącą panierkę pod którą znajdziemy soczystą rybę. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

SKŁADNIKI

  • 4 kostki z morskiej ryby np. miruny, morszczuka, mintaja, pangi lub około 500 g filetu rybnego
  • 250-300 g ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki zetrzeć na wiórki. Posolić i odstawić na 15 minut. Następnie ziemniaki odcisnąć.
  • Rybę, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. 
  • Panierować w mące i rozkłóconym jajku.
  • Rybę obłożyć ziemniakami, docisnąć dłonią. 
  • Ułożyć ostrożnie na gorącym tłuszczu. 
  • Smażyć do zrumienienia, delikatnie przewrócić na drugą stronę i także zrumienić. 
  • Podawać z ulubionymi surówkami.