Dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, z pieczonymi batatami

2021-03-29
Joanna Drzazga
Dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, z pieczonymi batatami
Autor: Shutterstock Dorsz zapiekany z boczkiem - Joanna Drzazga
łatwy
30 min
4

Pełen obiad z piekarnika: dorsz  zapiekany z boczkiem i szałwią, podlany piwem i podany z pieczonymi batatami. Z braku batatów można użyć zwykłych ziemniaków, ale warto spróbować słodkich ziemniaków, gdyż połączenie wszystkich tych smaków jest idealne.

Przepis pochodzi z polsko-francuskiej książki kucharskiej: "Z miłości do smaku" wydanej z inicjatywy Carrefour, Orbis i Instytutu Francuskiego w Polsce.

Przeczytaj o książce: „Z miłości do smaku” - piękna i niezwykle inspirująca polsko-francuska książka kucharska

SKŁADNIKI

  • ok. 1,5 kg dorsza (tusza)
  • 1 pęczek szałwii
  • 300 g pięknego wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 butelki jasnego piwa chmielowego dobrej jakości do podlania
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sznurek do pieczenia
  • sól, pieprz
  • PIECZONE BATATY:
  • 3 bataty
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
  • rozmaryn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do 240oC.
  • Bataty umyj, obierz, osusz. Pokrój na ładne, podłużne cząstki. Dokładnie natrzyj olejem, dopraw solą i pieprzem, posyp igiełkami rozmarynu. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 min. Odstaw w ciepłe miejsce lub podgrzej jeszcze raz razem z rybą.
  • Z połowy listków szałwii przygotuj pesto: posiekane listki utrzyj w moździerzu na dosyć gładką masę z sokiem z cytryny, oliwą i odrobiną soli.
  • Rybę umyj, dokładnie osusz i posyp pieprzem. Jeśli boczek jest bardzo słony, ryby nie trzeba już solić. Do środka dorsza włóż pesto z szałwii i obłóż rybę dokładnie plasterkami boczku tak, aby cała (bez ogona) była zakryta. Pomiędzy plasterki boczku włóż pozostałe listki szałwii. Obwiąż całość sznurkiem do pieczenia, tak, żeby boczek i szałwia dokładnie przylegały do ryby przez cały czas pieczenia. Na wierzch wzdłuż całej ryby połóż po kawałeczku masła.
  • Przełóż wszystko do do podłużnej brytfanny lub naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Kiedy naczynie się podgrzeje, a masło i boczek zaczną się topić, polej wszystko piwem (zimne piwo lej do naczynia a nie na rybę).
  • Piecz dorsza nie dłużej niż 45 min., podlewając go jeszcze kilkakrotnie sosem z pieczenia.
Joanna Drzazga