Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną

2021-03-29
Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną to danie, w którym najlepiej uwydatni się smak tej doskonałej ryby. Dorsz  ma delikatne białe mięso o lekko rybnym smaku. Nie wolno go przegotować, ani przepiec, bo stanie się suchy i będzie trącał „starą rybą”. Polecamy dorsza pieczonego z pietruszką i cytryną - danie dla wszystkich dbających o swoją kondycję i sylwetkę. 

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z dorsza, miruny lub mintaja
  • 3-5 szalotek
  • pęczek pietruszki zielonej
  • 1 cytryna
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety opłukać i odmrozić.
  • Następnie przyprawić solą i pieprzem.
  • Szalotkę pokroić w piórka, cytrynę na plasterki, natkę pietruszki posiekać grubo. 
  • Filety ryby ułożyć na folii aluminiowej lub pergaminie, posypać szalotkami, posiekaną pietruszką, położyć plasterki masła i plasterki cytryny. Całość zawinąć i odstawić na bok. 
  • Po 20 minutach ryby zawinięte w folię lub pergamin włożyć do piekarnika nagrzanego 180°C i piec przez 30 minut.