Pstrąg w sosie winogronowym
2021-03-29
średni
30 min
4
Curry z rybą to pyszne danie, które z całą pewnością ozdobi i urozmaici świąteczny stół. Jak ją przygotować? Podajemy dobry przepis.
polecamy również inne przepisy na świąteczne dania: Pstrąg faszerowany z orzechami, Najlepsze przepisy na dania z pstrąga oraz Pstrąg w sosie winogronowym.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 2 filety ryby
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki wody
- 6 strączków czerwonego chilli
- 2 strączki zielonego chilli
- 1 mała cebula
- 1 mały pomidor
- 2 łyżki nasion kolendry
- 2 łyżki startego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
- 2 łyżeczki kminku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, w kostkę pokroić również pomidora.
- Zielone chilli przeciąć na pół i usunąć pestki.
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucić kminek, nasiona kolendry i czerwone chilli.
- Po chwili zdjąć z ognia, połączyć z wiórkami kokosowymi, imbirem, czosnkiem i utrzeć na pastę.
- Cebulę przyrumienić na oleju, dodać pomidory i zielone chilli, smażyć 3 minuty, mieszając.
- Dodać pastę, wodę, zagotować. Włożyć rybę, dusić na małym ogniu około 10 minut.
- Doprawić solą. Podawać gorące.