Znakomita wątróbka drobiowa po królewsku

2021-03-29
Znakomita wątróbka drobiowa po królewsku
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Wątróbka drobiowa po królewsku przekona każdego do polubienia podrobów. Bardziej przypomina delikatny pasztetowy tort niż nielubianą smażoną wątróbkę. Doskonałe danie na spotkania rodzinne i imprezy. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g kurzej wątróbki
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietany 30% tłuszczu
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 150 g tartego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • masło i tarta bułka do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i żyłek, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać kasze mannę, mleko i wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć, aż odparują.
  • Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  • Na dnie formy ułożyć cienką warstwę grzybów z warzywami, przyprawić solą i pieprzem, następnie wyłożyć warstwę wątróbki, przyprawić solą i pieprzem, skropić śmietaną. Następnie powtarzać wykładanie kolejnych warstw, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być warzywa posypane tartym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 60 minut.