Puree ziemniaczane zapiekane z tartym serem: łatwy przepis na wczorajsze ziemniaki
Wieprzowina w letnich owocach z programu UGOTOWANI TVN

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wieprzowina z letnimi owocami to znakomite danie na przyjęcie.
Ocena: 0,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Lubisz ostre dania, przełamane słodkim akcentem? Proponujemy pomysł na wieprzową przyjemność w letnich owocach. To doskonałe połączenie mięsa z owocami polubisz i Ty.
Składniki
700 g polędwicy wieprzowej
Marynata do mięsa:
łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki kminku
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
Sos:
4 świeże brzoskwinie
suszona papaja
mały słoik musztardy francuskiej
4 łyżki musztardy Dijon
mały słoik konfitury z moreli i brzoskwiń
150 ml wytrawnego czerwonego wina
pieprz ziołowy
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Marynata: Do przeciśniętego przez praskę czosnku dodaj ocet balsamiczny i przyprawy.
Polędwicę pokroić w plastry i zamarynować 2 dni przed przygotowaniem posiłku.
Owoce pokrój w plasterki i dopraw pieprzem ziołowym oraz solą. Całość podlej wodą oraz winem i duś przez około pół godziny.
Mięso wyjmij z marynaty, a następnie usmaż na rozgrzanej oliwie.
Kiedy sos jest już gotowy dodaj polędwiczki i duś wszystko na małym ogniu.
Gotowe mięso podawaj razem z owocowym sosem i ziemniakami.
Można ozdobić cząstkami brzoskwini i gałązką świeżego tymianku.