Udka drobiowe po belgijsku - z rodzynkami i boczkiem

Udka drobiowe po belgijsku - z rodzynkami i boczkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Udka drobiowe po belgijsku to smaczna propozycja na rodzinny obiad.

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę niestandardowym obiadem przygotuj kurczaka po belgijsku. Delikatne mięso w towarzystwie boczku, cebuli, rodzynek i piwa smakuje wybornie.

Składniki:

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki zalać piwem i dodać cukier, moczyć godzinę i osączyć.

  • Udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić piwem i oliwą, dodać listek laurowy.

  • W pustych miejscach ułożyć plastry boczku zwinięte w ruloniki i cebulę pokrojoną na ćwiartki.

  • Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, na wierzchu ułożyć wiórki masła i rodzynki.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i piec 40 min.

  • Co jakiś czas polewać sosem i odwracać na drugą stronę.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5