Szaszłyki z szynki i moreli: przepis

2021-03-29
Szaszłyki z szynki i moreli: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Delikatna gotowana szynka i słodkawa polewa to pyszna kombinacja smaków
łatwy
35 min
4

Szaszłyki z szynki i moreli to danie idealne na grilla. Najlepiej smakują z polewą przygotowaną na bazie m.in. dżemu morelowego, brązowego cukru i wina.

SKŁADNIKI

  • 900 g gotowanej szynki,
  • 300 g świeżych moreli,
  • 2 zielone papryki.
  • Polewa:
  •  180 g brązowego cukru,
  • 60 g dżemu morelowego,
  • 6 łyżek wina lub octu winnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę i oczyszczoną paprykę pokroić w dość dużą kostkę.
  • Morele przekroić na pół i usunąć pestki.
  • Na szpadki nabijać na przemian kawałki szynki, papryki oraz morele.
  • Następnie przygotować polewę. Brązowy cukier zmieszać z dżemem morelowym. Dodać wino, musztardę i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści.
  • Przygotowane szaszłyki posmarować polewą, ułożyć na ruszcie i piec przez 12 minut nad dobrze rozgrzanym żarem. Podczas pieczenia często obracać szaszłyki i za każdym razem, za pomocą pędzelka, smarować je polewą.