Schab karkowy lakierowany - super pomysł na pieczeń z karkówki w azjatyckim stylu

Schab karkowy lakierowany - super pomysł na pieczeń z karkówki w azjatyckim stylu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab karkowy lakierowany to pyszna pieczeń, którą najlepiej podawać z ryżem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Schab karkowy lakierowany to pyszna pieczeń, którą najlepiej podawać z ryżem. To danie w azjatyckim stylu - mocno przyprawione aromatycznymi, korzennymi przyprawami i marynowane w sosie sojowym.

Składniki

  • 2 kg karkówki

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • po szczypcie mielonego imbiru i cynamonu

  • po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej

  •  

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki cukru

  • 1 szklanka bulionu drobiowego

  • olej

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sos sojowy wymieszać z przyprawami korzennymi na jednolita zawiesinę, natrzeć nią mięso i wstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.

  • Zamarynowane mięso oprószyć solą i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, aby zamknąć soki wewnątrz pieczeni. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. pół godziny.

  • W tym czasie podgrzać 4 łyżki bulionu i wymieszać z miodem i cukrem. Mięso wyjąć na chwilę z piekarnika, przekręcić i ponakłuwać z wierzchu długim nożem. Posmarować obficie miodowym sosem i piec jeszcze ok 75 min.

  • W trakcie pieczenia polewać pieczeń wytworzonym sosem i smarować pozostałym miodem, dzięki czemu na powierzchni mięsa utworzy się błyszcząca warstwa.

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.