Roladki z kurczaka z nadzieniem orzechowym podawane z zieloną sałatką

2021-03-29
Roladki z kurczaka z nadzieniem orzechowym podawane z zieloną sałatką
Autor: Shutterstock Roladki z kurczaka z orzechowym farszem - efekt gwarantowany.
łatwy
45 min
4

Roladki z kurczaka z nadzieniem orzechowym to danie, które można podać na wyjątkowe okazje. Delikatne mięso kurczaka znakomicie łączy się z wyrazistym farszem z pikantnej gorgonzoli, chrupiących orzechów i aromatycznego tymianku, podkręconym dodatkowo sherry.

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża szalotka
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku
  • 10 dag sera Gorgonzola
  • 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka wytrawnego sherry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżych ziół: estragonu, koperku, pietruszki, szczypiorku
  • 1/2 główki sałaty lodowej porwanej na kawałki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Wrzuć posiekaną szalotkę i zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszaj i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj tymianek, ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia. Wymieszaj z 100 g gorgonzoli, orzechami i sherry. Ostudź farsz do temperatury pokojowej.
  • Rozkrój piersi na pół i rozbij na grubość 5 mm. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Połóż na każdej piersi łyżkę farszu. Zawiń mięso w roladkę.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 30 minut, aż mięso się przyrumieni. Wyłącz piekarnik i pozostaw mięso jeszcze na kilka minut.
  • Przygotuj sałatkę: wymieszaj ze sobą musztardę i ocet ryżowy. Stopniowo dolewaj oliwę i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła.
  • Polej gotowym sosem liście sałaty i delikatnie wymieszaj. Rozłóż roladki i sałatkę na talerzach.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?