Rolada wieprzowa nadziewana pieczarkami [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
Rolada wieprzowa nadziewana pieczarkami
Autor: Shutterstock Rolada grzybowa z pieczarkami
średni
0 min
4

Rolada wieprzowa nadziewana pieczarkami sprawdzi się na rodzinny obiad albo przyjęcie, będzie też ozdobą świątecznego stołu, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, sól
  • Farsz:
  • 20 dag mielonej wieprzowiny,
  • 15 dag chudego, surowego boczku,
  • 10 dag pieczarek,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1/4 łyżeczki mielonego, zielonego pieprzu,
  • sól
  • Sos:
  • 5 dag masła,
  • 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, rozkroić wzdłuż dłuższego boku, nie docinając do końca, tak aby po rozłożeniu powstał duży, cienki płat, lekko rozbić i posolić, odstawić.
  • Przygotować farsz. Pieczarki pokroić na plasterki i podusić chwilę na maśle. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do mięsa dodać wszystkie składniki i wyrobić na masę. Na płacie mięsa rozłożyć farsz i zawinąć roladę. Wierzch mięsa naciąć w ukośną kratkę.
  • Roladę obwiązać bawełnianą nicią i owinąć folią aluminiową, zostawiając mały otwór na wydobywanie się pary. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie odwinąć folię i piec roladę jeszcze około 15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce.
  • Przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, a następnie zagotować, stale mieszając i dalej gotować na małym ogniu. Sos doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry i sokiem z cytryny. Roladę podawać pokrojoną w plastry i polać sosem.