Tacos z czerwoną fasolą - jak zrobić?

2021-03-26
Przepis na tacos z czerwoną fasolą
Autor: Archiwum Murator Przepis na pyszne tacos z fasolką.
łatwy
30 min
4

Tacos, czyli faszerowane tortille, to typowe danie kuchni meksykańskiej. Jeśli lubisz te smaki, wypróbuj przepis na tacos z czerwoną fasolką i boczkiem.

SKŁADNIKI

  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 dag boczku
  • łyżka oleju
  • łyżka rodzynek
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryczki
  • chili
  • szczypta cynamonu
  • 8 tortilli
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podsmaż na oleju pokrojony w kostkę boczek, wyjmij skwarki.
  • Na wytopionym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, dodaj rodzynki, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, smaż 2 minuty, dodaj zmiksowaną fasolę i często mieszając, duś pod przykryciem na małym ogniu do zgęstnienia (20 minut).
  • Dodaj przyprawy i duś jeszcze przez 5 minut.
  • Ciepłe tortille napełnij farszem, złóż na pół, zapiekaj 5-7 minut na blasze wysmarowanej olejem w 180ºC.