Musaka z kalafiorem: oryginalny przepis kuchni tureckiej

2021-03-27
Kuchnia turecka: oryginalny przepis na musakkę z kalafiorem
Autor: pixabay.com Musakka z kalafiorem - tureckie danie.
łatwy
25 min
4

Musaka z kalafiorem to danie przygotowywane zimą w rejonie morze Egejskiego. Można podawać je z pilawem i jogurtem. Jest zdrowa alternatywa dla ciężkich dań mięsnych. W wersji wegetariańskiej lub dla urozmaicenia, zamiast mięsa możemy użyć zielonej soczewicy.

Zamiast mięsa mielonego można użyć zieloną soczewicę (pamiętajmy, że trzeba ją wcześniej namoczyć).

SKŁADNIKI

  • duży kalafior
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżeczki masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 200 ml wody
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mielone mięso i pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle przez 8-10 minut.
  • Dodajemy przecier pomidorowy, ciepłą wodę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
  • Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy mięsną masą.
  • Pieczemy przez 30 minut w piekarniku w temp. 200ºC.
  • Podajemy na gorąco z kaszą bulgur.