Kurczak z bakaliami: przepis na kurczaka po aramejsku

2021-03-29
Jola Załęcka
Kurczak z bakaliami
Autor: Shutterstock Kurczak z bakaliami - mieszanka słodkich i ostrych smaków.
średni
40 min
4

Kurczak z bakaliami czyli kurczak po aramejsku to danie inspirowane kuchnią arabską. Podstawą przepisu jest, charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej, mieszanie słodkich i ostrych smaków.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 4 figi
  • 8 suszonych śliwek
  • łyżka miodu
  • cynamon
  • imbir
  • tymianek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa i margaryna do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, zalej sokiem z połowy pomarańczy i odstaw na pół godziny.
  • Wyjmij kurczaka z marynaty i obsmaż.
  • Dno brytfanny posmaruj margaryną, następnie ułóż w niej obsmażone piersi i wlej marynatę.
  • Mięso obłóż cząstkami pomarańczy (bez skórki), śliwkami, figami (wcześniej ugotowanymi w herbacie) i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
  • Piecz pod przykryciem około pół godziny. Z soku z całej pomarańczy, łyżki miodu i odrobiny wody przygotuj sos.
  • Sos przypraw imbirem i cynamonem, zagotuj.
  • Kurczaka polej sosem i dalej piecz bez przykrycia, co jakiś czas polewając sosem z dna brytfanki.
Jola Załęcka