Kremowe ragout z piersi kurczaka i cienkiej kiełbasy z pieczarkami

Kremowe ragout z piersi kurczaka i cienkiej kiełbasy z pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ragout z piersi kurczaka z kiełbasą to smaczne danie obiadowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ragout z piersi kurczaka i cienkiej kiełbasy przygotowuje się ze składników, które z pozoru może nie do końca do siebie pasują. Efekt tego miksu może jednak zaskoczyć niejednego smakosza. Kiedy pierwszy raz przygotowywałam to danie, zastanawiałam się, czy dodawać kiełbasę. W końcu jest kurczak, są pieczarki, nieco pora na zaostrzenie smaku. Ostatecznie jednak dodałam i okazało się to strzałem w dziesiątkę. 

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 10-15 cm kawałek cienkiej kiełbasy

  • 0,5 kg pieczarek

  • 2 marchewki

  • biała część pora

  • 3 łyżki gęstej śmietany

  • 2 łyżeczki musztardy stołowej

  • 1 łyżka mąki

  • 3 łyżki oleju

  • pieprz

  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki, pora, kiełbasę i marchewkę pokroić w plasterki.

  • Pieczarki odparować na suchej patelni, a następnie zrumienić na maśle.

  • Kurczaka pokroić na kawałki na jeden kęs, przyprawić i obsmażyć na oleju.

  • Kiedy kurczak się zrumieni dodać do niego kiełbasę, marchewkę, a po chwili pora.

  • Smażyć wszystko razem przez kilka minut, często mieszając. 

  • Przełożyć do garnka, podlać bulionem, zagotować, podgrzewać aż marchewka się ugotuje.

  • Ragout zaprawić rozprowadzoną w zimnej wodzie mąką.

  • Na koniec dodać śmietanę i musztardę, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Ocena: 2
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.