Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Kremowe ragout z piersi kurczaka i cienkiej kiełbasy z pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ragout z piersi kurczaka z kiełbasą to smaczne danie obiadowe.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Ragout z piersi kurczaka i cienkiej kiełbasy przygotowuje się ze składników, które z pozoru może nie do końca do siebie pasują. Efekt tego miksu może jednak zaskoczyć niejednego smakosza. Kiedy pierwszy raz przygotowywałam to danie, zastanawiałam się, czy dodawać kiełbasę. W końcu jest kurczak, są pieczarki, nieco pora na zaostrzenie smaku. Ostatecznie jednak dodałam i okazało się to strzałem w dziesiątkę.
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
10-15 cm kawałek cienkiej kiełbasy
0,5 kg pieczarek
2 marchewki
biała część pora
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki musztardy stołowej
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju
pieprz
przyprawa do kurczaka
Przygotowanie krok po kroku:
Pieczarki, pora, kiełbasę i marchewkę pokroić w plasterki.
Pieczarki odparować na suchej patelni, a następnie zrumienić na maśle.
Kurczaka pokroić na kawałki na jeden kęs, przyprawić i obsmażyć na oleju.
Kiedy kurczak się zrumieni dodać do niego kiełbasę, marchewkę, a po chwili pora.
Smażyć wszystko razem przez kilka minut, często mieszając.
Przełożyć do garnka, podlać bulionem, zagotować, podgrzewać aż marchewka się ugotuje.
Ragout zaprawić rozprowadzoną w zimnej wodzie mąką.
Na koniec dodać śmietanę i musztardę, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Polecamy też:
Przepyszne fileciki z piersi kurczaka zapiekane ze świeżymi pomidorami i serem
Uwodzicielska pierś kurczaka w 30 minut: przepis który woła "Ożeń się ze mną"
Pierś kurczaka pieczona z tartym jabłkiem i żółtym serem: obłędny przepis na soczysty filet drobiowy