Kaczka z farszem żurawinowym i jabłkami: hit jesiennej kuchni

2021-03-29
Kaczka z farszem żurawinowym i jabłkami
Autor: thinkstockphotos.com Kaczka pieczona zyskuje na dodatku żurawiny
średni
75 min
4

Kaczka z jabłkami to tradycyjna potrawa. Gdy zastanawiacie się jak ją wzbogacić, sięgnijcie po nasz przepis - na kaczkę z żurawinowym farszem i jabłkami. Żurawina doda mięsu kaczki delikatności, a jabłka winnego posmaku.

SKŁADNIKI

  • 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
  • 1 cebula
  • 2 jabłka antonówki
  • 5 dag smalcu drobiowego lub wieprzowego
  • majeranek, czosnek, pieprz, sól.
  •  
  • Farsz:
  • 3 dag masła
  • 1 mała cebula
  • 15 dag bułki tartej
  • 10 dag żurawin
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki mielonej przyprawy korzennej (imbir, goździk, biały pieprz)
  • sól i czarny pieprz
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sprawioną kaczkę myjemy, osuszamy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu ze środka, a następnie nacieramy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
  • Przyrządzamy nadzienie. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy tartą bułkę, żurawiny, natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • Wlewamy roztrzepane jajko, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Nadziewamy kaczkę farszem przez otwór w szyi, który następnie zasłaniamy skórką i spinamy wykałaczką.
  • Całą skórę kaczki nakłuwamy widelcem, nacieramy z wierzchu solą i pieprzem.
  • Drucianą podstawkę wkładamy do brytfanny, a na niej układamy kaczkę piersiami do dołu.
  • Pieczemy w temp. 200ºC przez 25 minut, aż się zrumieni.
  • Odlewamy nadmiar tłuszczu, przewracamy kaczkę na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut.
  • Zmniejszamy temp. do 180ºC., dodajemy pozbawione gniazd nasiennych ćwiartki jabłek i dalej pieczemy przez 1 godzinę, nie podlewając tworzącym się sosem.
  • Kaczka jest upieczona, gdy po nakłuciu najgrubszej części udka wypływa klarowny sok.
  • Wyłączamy piekarnik, ale kaczkę zostawiamy jeszcze na kilka minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.