Andrzejki: danie z woka - kurczak curry podawany w bułce

2021-03-29
andrzejki_co_podac_gosciom_na.jpg
Autor: pixabay.com Zupa curry.
łatwy
15 min
4

Organizujesz imprezę i masz mało czasu, a musisz nakarmić gości? Szukasz pomysłu na ciekawe danie na przyjęcie ? Łatwe i szybkie do zrobienia są dania przygotowane na woku! Wypróbuj wyśmienitą propozycję - kurczak  curry podawany w miseczce z bułki.

SKŁADNIKI

  • ½ kg kurczaka (waga po obraniu kurczaka ze skóry i usunięciu kości)
  • szklanka fasolki szparagowej (lub zielonego groszku w strąkach) - fasolka może być mrożona
  • 4 okrągłe bułki z pełnego ziarna (najlepiej o średnicy ok. 10 cm)
  • ¾ szklanki rosołu z kurczaka
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/3 szklanki niesłodzonego mleczka kokosowego
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm.
  • Odetnij końcówki fasolkom szparagowym lub strąkom groszku.
  • Odkrój wierzchy bułkom i wydrąż środki.
  • Ustaw wok na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, wlej do niej łyżkę stołową rosołu z kurczaka i rozprowadź równomiernie po powierzchni.
  • Dodaj skórkę z cytryny i smaż przez 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Dodaj kurczaka i smaż, nie przerywając mieszania, przez 3 minuty - kurczak powinien zrobić się brązowo-złoty ze wszystkich stron.
  • Dodaj curry w proszku. Następnie całość wymieszaj. Najlepiej jeśli spróbujesz kilkakrotnie podrzucić zawartość patelni, tak żeby wszystkie składniki się wymieszały.
  • Dodaj resztę rosołu z kurczaka, mleczko kokosowe oraz fasolkę szparagową lub groszek.
  • Gotuj jeszcze przez 3 minuty, aż część płynu wyparuje.
  • Dodaj do smaku soli i pieprzu.
  • Przełóż przygotowaną mieszaninę do bułek, podawaj na gorąco.