Gulasz z indyka z dynią: łatwy przepis

2021-03-29
Gulasz z indyka z dynią: łatwy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Soczysty indyk i złocista dynia - duet idealny. 
łatwy
40 min
4

Mięso indyka świetnie nadaje się na gulasze. W towarzystwie warzyw indyk staje się bardziej soczysty i kruchy. Natomiast dynia należy do smacznych i wyjątkowo zdrowych warzyw. Do tego jest bardzo tania. Zarówno mięso indyka, jak i dynia, potrzebują mocnego akcentu, jakim są orientalne przyprawy. Wypróbujcie przepis na gulasz z indyka z dynią i cieszcie się rozgrzewającym smakiem tego wyśmienitego dania!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi indyka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1-1,2 kg dyni (waga ze skórką i pestkami)
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 małej papryczki chili
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziarenek czerwonego pieprzu
  • 7-8 goździków
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso indyka pokroić w kostkę. Posolić.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć indyka (do lekkiego zrumienienia).
  • Dodać na patelnię pokrojoną w kosteczkę cebulę i roztarty lub drobno posiekany czosnek.
  • Smażyć do zeszklenia cebuli, następnie zalać połową bulionu.
  • Dodać posiekane listki rozmarynu, goździki, gałkę muszkatołową, cynamon i czerwony pieprz. Dusić do odparowania bulionu, co jakiś czas mieszając.
  • Paprykę obrać i pokroić w kostkę. Chili, bez pestek, drobno posiekać.
  • Dynię obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w grubą kostkę.
  • Kiedy bulion odparuje, dodać na patelnię paprykę, chili i dynię. Dolać resztę bulionu i dusić na małym ogniu około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Dynia powinna zmięknąć, ale nie może się rozpaść. Pod sam koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z kaszą, makaronem lub świeżym pieczywem.