Dolma, dolmasi, dolmades - mięso mielone w liściach winorośli: przepis kuchni tureckiej

2021-03-29
Dolma, dolmasi, dolmades - mięso mielone w liściach winorośli: przepis kuchni tureckiej
Autor: Shutterstock Dolma to przysmak kuchni greckiej i tureckiej. 
łatwy
30 min
4

Dolmasi to danie podawane w każdej części Turcji. Jedzone jest też w całej Grecji. Jego oryginalna turecka nazwa brzmi: Etli Yaprak Dolmasi. Gdy nie ma świeżych liści winorośli, można je zastąpić kiszonymi. Sprawdź, jak przygotować je w domu.

SKŁADNIKI

  • 60-80 surowych liści winorośli
  • 400 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 300 g mielonego mięsa
  • 75 g ryżu
  • 2 średnie cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka stołowa suszonej mięty
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • 60 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście myjemy, usuwamy szypułki i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie przez 4-5 minut.
  • Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i osuszamy, wodę z gotowania liści zachowujemy.
  • Ryż mieszamy z mięsem mielonym, dobrze pokrojoną cebulą i natką, miętą, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
  • Dodajemy wodę, dokładnie mieszając.
  • Nakładamy półtorej łyżeczki nadzienia na odwrotną stronę każdego liścia.
  • Formujemy maleńkie gołąbki (sarmas) tak, by miały 1,5 cm średnicy i 3 cm długości.
  • Rozkładamy szypułki i podarte liście na dnie płytkiego rondla.
  • Układamy na nich gołąbki.
  • Podgrzewamy wodę z gotowania liści, zalewamy gołąbki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do czasu uzyskania miękkości ryżu.
  • Odstawiamy z ognia.
  • Podajemy na gorąco z gęstym jogurtem doprawionym przeciśniętym przez praskę czosnkiem.