Delikatna karkówka moczona w maślance

2021-03-29
Karkówka moczona w maślance
Autor: Shutterstock Kotlety z karkówki moczone w maślance są bardzo delikatne.
łatwy
40 min
4

Dzięki zamarynowaniu mięsa w maślance nabiera ono niezwykłej delikatności i miękkości. Takie kotlety z karkówki można upiec na grillu lub na grillowej patelni. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste.

SKŁADNIKI

  • 6 plastrów karkówki
  • sól i pieprz
  • szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maślankę wymieszać z sokiem cytrynowym, curry i rozmarynem. Powstałą marynatą posmarować mięso i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Kotlety osączyć z nadmiaru marynaty i smażyć na grillu lub patelni grillowej. 
  • Smażyć 15-20 minut, ok. 8 minut z każdej strony.
  • Mięso co trochę przekręcać i smarować marynatą.
  • Gotowe kotlety oprószyć solą i pieprzem.