Baranina: co można przyrządzić z baraniny? 3 przepisy na baraninę

2017-10-05 12:15

Mimo, że baranina nie jest tak popularna jak wołowina i wieprzowina, warto ją przyrządzać. Jest to mięso lekkostrawne, zawierające mało cholesterolu, smaczne, kruche i soczyste. Wypróbuj przepisy na baraninę po chińsku, comber barani i bitki z baraniny.

Baranina: co można przyrządzić z baraniny?3 przepisy na baraninę
Autor: thinkstockphotos.com Pieczona baranina to mięso chude i bardzo wartościowe - warto  ją jeść na ciepło i na zimno

Spis treści

  1. Baranina duszona po chińsku
  2. Comber barani pieczony
  3. Bitki z mięsa baraniego

Baranina duszona po chińsku

Składniki:

1/2 kg mięsa baraniego

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru

2 ząbki posiekanego czosnku

25 dag fasolki szparagowej zielonej

2 łyżki sosu sojowego

cukier

1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pokroić mięso w 3 – cm kostkę i wraz z imbirem i czosnkiem przesmażyć na oleju.

Następnie dodać wino oraz pozostałe przyprawy i tyle wody aby sos pokrył mięso. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny.

Na pół godz. przed końcem dodać fasolkę. Danie jest gotowe, gdy sos prawie całkowicie wyparuje.

Comber barani pieczony

Składniki:

1,5 kg combru baraniego

2 łyżki smalcu,

2 łyżki maggi,

1 łyżka masła,

przyprawa do mięs,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Comber opłukać, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do mięs i odstawić na dwie godziny, żeby mięso nabrało smaku.

Mięso przełożyć w rękaw do pieczenia wraz z masłem, smalcem i maggi, podlać delikatnie wodą i piec przez 1,5- 2 godziny w temp. 180- 200 stopni.

Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia rozerwać rękaw.

Bitki z mięsa baraniego

Składniki:

40 dag baraniny z udźca bez kości

1/3 szkl. mąki pszennej

2 łyżki smalcu

1,5 wywaru warzywnego,

1 cebula

5 ząbków czosnku

1-2 łyżki papryki mielonej ostrej

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso baranie umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, lekko zbić tłuczkiem. Następnie obtoczyć w mące wymieszanej z mieloną papryką i obrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu, mięso przełożyć do rondla. Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić drobno posiekany czosnek i cebulę. Wszystko przełożyć do rondla z mięsem, podlać wywarem i udusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą ewentualnie pieprzem