Bakłażany nadziewane podrobami: sprytny przepis

2021-03-29
Bakłażany nadziewane podrobami: sprytny przepis
Autor: thinkstockphotos.com W sezonie na bakłażany warto częściej sięgać po to warzywo.
łatwy
60 min
4

Bakłażany nadziewane podrobami to sprytny sposób na niedrogie, ale niebanalne danie obiadowe. Można je również podać na gorącą kolację lub jako przystawkę na przyjęciu. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów
  • 10 dag ryżu lub kaszy jęczmiennej
  • 35 dag serc drobiowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 mięsiste pomidory pozbawione skórek lub 1 puszka pomidorów "pelati" we własnym soku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serca drobiowe ugotować do miękkości, zmielić.
  • Bakłażany przeciąć na pół lub odciąć wierzchy na wysokości 3/4 warzywa, odłożyć na bok. Środki wydrążyć i posiekać. Wnętrze bakłażana lekko posolić i odstawić. 
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, udusić na oleju.
  • Dodać zmielone podroby, pokrojone środki bakłażanów, posiekane pomidory bez skórek oraz zioła, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Lekko przestudzić
  • Ugotowany, wystudzony ryż połączyć ze smażonym mięsem, dodać jajko, posolić i popieprzyć, wymieszać.
  • Bakłażany osuszyć, nadziać, nakryć czapeczkami, jeśli je odcięliśmy, ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.
  • Wyjąć, przybrać natką pietruszki i od razu podawać.