Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Tofu z warzywami i makaronem ryżowym - przepis na danie z woka

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tofu z warzywami z woka to świetne danie w orientalnym klimacie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 4 MINUT
Porcja dla: 25 OSÓB
Tofu z woka? Oczywiście! Usmażone w oleju sezamowym z warzywami jest daniem pysznym, a ponadto zdrowym. Tofu to bogate źródło wapnia i fitoestrogenów - związków chroniących przed nowotworami. Poza tym pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Usmażone szybo na woku nie traci dużo wartości odżywczych.
Składniki
2 opakowania makaronu ryżowego (po 100 g)
225 g bardzo twardego tofu
2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
łyżeczka świeżo posiekanego imbiru
paczka mrożonych warzyw do smażenia
szklanka rosołu lub wywaru z warzyw
Przygotowanie krok po kroku:
Makaron ryżowy włóż do dużej salaterki, zalej go gorąca wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie makaron odcedź.
Tofu pokrój w kostkę o boku ok. ½ cm.
Postaw wok (lub dużą patelnię) na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, wlej olej sezamowy i rozprowadź go równomiernie po powierzchni.
Dodaj imbir i smaż, mieszając, przez około minutę.
Dodaj tofu i smaż, mieszając, przez 3 minuty - powinno stać się złotobrązowe ze wszystkich stron.
Dodaj warzywa. Nie wsypuj jednak wszystkiego naraz, tylko partiami. Trzeba zachować kolejność – najpierw warzywa najtwardsze, potem średnio twarde, na końcu te, które potrzebują najmniej czasu, by zmiękły.
Dolej rosół lub wywar. Dodaj makaron. Gotuj całość przez około 3 minuty, aż warzywa staną się miękkie. Podawaj na gorąco.