Tofu z warzywami i makaronem ryżowym - przepis na danie z woka

Tofu z warzywami i makaronem ryżowym - przepis na danie z woka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tofu z warzywami z woka to świetne danie w orientalnym klimacie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 4 MINUT

Porcja dla: 25 OSÓB

Tofu z woka? Oczywiście! Usmażone w oleju sezamowym z warzywami jest daniem pysznym, a ponadto zdrowym. Tofu to bogate źródło wapnia i fitoestrogenów - związków chroniących przed nowotworami. Poza tym pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Usmażone szybo na woku nie traci dużo wartości odżywczych.

Składniki

  • 2 opakowania makaronu ryżowego (po 100 g)

  • 225 g bardzo twardego tofu

  • 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego

  • łyżeczka świeżo posiekanego imbiru

  • paczka mrożonych warzyw do smażenia

  • szklanka rosołu lub wywaru z warzyw

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ryżowy włóż do dużej salaterki, zalej go gorąca wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie makaron odcedź.

  • Tofu pokrój w kostkę o boku ok. ½ cm.

  • Postaw wok (lub dużą patelnię) na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, wlej olej sezamowy i rozprowadź go równomiernie po powierzchni.

  • Dodaj imbir i smaż, mieszając, przez około minutę.

  • Dodaj tofu i smaż, mieszając, przez 3 minuty - powinno stać się złotobrązowe ze wszystkich stron.

  • Dodaj warzywa. Nie wsypuj jednak wszystkiego naraz, tylko partiami. Trzeba zachować kolejność – najpierw warzywa najtwardsze, potem średnio twarde, na końcu te, które potrzebują najmniej czasu, by zmiękły.

  • Dolej rosół lub wywar. Dodaj makaron. Gotuj całość przez około 3 minuty, aż warzywa staną się miękkie. Podawaj na gorąco.

Ocena: 0