Risotto z zielonym groszkiem i kozim serem: przepis

2021-03-29
jak-zrobic-risotto-z-zielonym-groszkiem-przepis.jpg
Autor: photos.com Risotto nie musi zawierać mięsa ani owoców morza. Smaczne będzie też tylko z dodatkiem warzyw i sera.
łatwy
45 min
4

Risotto z brązowego ryżu z kozim serem i groszkiem  to propozycja dla osób, które dbają o to, co jedzą. Lubisz lekkie dania i nie chcesz spędzać za wiele czasu w kuchni? Przygotuj to risotto z dużą ilością zielonych warzyw.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 45 dag (ok. 1,5 szklanki) pokrojonej w kostkę cebuli cukrowej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 10 dag rozdrobnionych brokułów
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • szklanka brązowego ryżu
  • szklanka świeżego lub rozmrożonego groszku
  • 12-15 dag miękkiego koziego sera
  • 4 łyżki świeżej siekanej mięty lub bazylii
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj bulion na średnim ogniu. Wrzuć cebulę. Po 5 minutach wyjmij ją i odłóż.
  • Rozgrzej oliwę na dużym ogniu. Dodaj brokuły, czosnek oraz ryż. Smaż przez 5 minut, często mieszając, ryż powinien się przyrumienić.
  • Dodaj ½ szklanki bulionu i gotuj, aż woda wyparuje, mieszając regularnie. Resztę bulionu dolewaj po ½ szklanki zawsze gdy wyparuje. Od wlania pierwsze porcji bulionu trwa to ok. 25 minut.
  • Dodaj cebulę, groszek oraz kozi ser i gotuj, mieszając często przez 2 minuty, aż ser się roztopi. Zdejmij z ognia. Posyp miętą lub bazylią, dopraw do smaku solą o pieprzem.