Quinoa ze szpinakiem i pieczarkami: komosa ryżowa na ciepło

2021-03-29
Marta Balko
quinoa-ze-szpinakiem-i-pieczarkami-komosa-ryzowa-na-cieplo.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Komosa ryżowa jest coraz bardziej popularną alternatywą dla ryżu i kasz
łatwy
40 min
4

Quinoa, czyli komosa ryżowa z powodzeniem może zastąpić kaszę i ryż. Możemy jej używać jako dodatku do dań obiadowych i do sałatek. Komosa ryżowa może tez stanowić samodzielne ciepłe danie. Pasują do niej na przykład szpinak i pieczarki - dodając jej smaku i zwiększając jeszcze jej cenne wartości odżywcze.

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki quinoa,
  • opakowanie świeżego szpinaku,
  • 40 dag pieczarek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Quinoę wypłukać, wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami wody, zagotować i gotować na małym gazie do wyparowania wody. Posolić, garnek przykryć.
  • Pieczarki umyć, drobno pokroić. Rozgrzać olej i smażyć pieczarki przez kilka minut. Na koniec skropić je sokiem z cytryny.
  • Wrzucać partiami umyte i posiekane liście szpinaku i mieszając, dusić z pieczarkami, aż zmięknie.
  • Dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać quinoę, zamieszać i razem podgrzać.
Marta Balko