PIECZARKI FASZEROWANE: sprawdzony przepis wegetariański

 PIECZARKI FASZEROWANE: sprawdzony przepis wegetariański

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Duże pieczarki można faszerować różnymi farszami i zapiekać

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Faszerowane pieczarki idealnie nadają się na przystawkę. Sprawdzą się i jako dodatek do drugiego dania, i jako kolacyjna przekąska, a do tego są tanie i łatwe do przygotowania.  

Składniki

  • 16 dużych pieczarek,

  • 1 duża cebula,

  • ząbek czosnku,

  • 50 g startego żółtego sera,

  • 50g masła,

  • 50 g bułki tartej,

  • natka pietruszki,

  • olej,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki obrać, umyć, odkroić nóżki.

  • Cebulę, czosnek i nóżki pieczarek drobno posiekać.

  • Przesmażyć na oleju, dodać masło, bułkę tartą.

  • Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.

  • Każdy kapelusz napełnić przygotowanym farszem i posypać żółtym serem.

  • Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 10 minut.

Ocena: 2,4