Orkiszowa lasagne ze szpinakiem - bez białek mleka krowiego i jaj

2021-03-29
Orkiszowa lasagne ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Orkiszowa lasagne ze szpinakiem to obiad odpowiedni dal tych, którzy nie mogą jadać białka zwierzęcego.
łatwy
60 min
4

Lasagne to obok pizzy i spaghetti najbardziej znane danie kuchni włoskiej. Przygotowuje się je ze specjalnego makaronu, warzyw i farszu mięsnego. Polecamy lasagne ze szpinakiem (bez białek mleka krowiego i jaj).

SKŁADNIKI

  • 4,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • pół kg mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 3 łyżki margaryny bezmlecznej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  • 2 szklanki mleka sojowego lub innego dozwolonego
  • 2 szczypty pieprzu ziołowego lub gałki muszkatołowej, jeśli dozwolona
  • sól kamienna
  • 5 czubatych łyżek drożdży nieaktywnych
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z 4 szklanek mąki, łyżeczki soli i wody zagnieć gęste, plastyczne ciasto. Rozwałkuj na cienko, podsypując blat, aby się nie przykleiło i wykrój 6 płatów makaronu do lasagne.
  • Cebulę posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju i przełóż do garnka. Na patelnię wrzuć mielone mięso i podsmaż, dodaj do cebuli, wlej przecier pomidorowy, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Gęsty sos gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Do drugiego garnka wrzuć zamrożony szpinak i podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Na patelni zrumień 6 łyżek mąki orkiszowej na 3 łyżkach margaryny bezmlecznej. Do szpinaku dodaj połowę zawartości patelni, przypraw 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą, cały czas mieszając, i odstaw.
  • Następnie przygotuj sos beszamelowy. W tym celu przegotuj 2 szklanki mleka, które wymieszaj delikatnie z mąką pozostałą na patelni. Możesz użyć rózgi, aby powstał gładki sos, który dopraw solą i pieprzem ziołowym lub gałką muszkatołową.
  • Kiedy sos będzie gotowy, wyłóż z niego pierwszą, jeszcze gorącą warstwę w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym margaryną bezmleczną. Sos posyp płatkami drożdżowymi i kładź płat lasagne, następnie sos mięsny i płat makaronu, szpinak, płat makaronu, sos beszamelowy i płatki drożdżowe, płat makaronu, sos mięsny, makaron, szpinak, makaron i sos beszamelowy, a wierzch posyp szczodrze płatkami drożdżowymi.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekaj przez ok. 30 minut do momentu zrumienienia się wierzchniej warstwy.
  • Udana lasagne ma zwartą strukturę, dlatego ważne jest, aby przygotowane sosy miały gęstą konsystencję, inaczej całą konstrukcja rozpłynie się na talerzu.
  • Należy również pamiętać, żeby przekładać makaron jeszcze gorącym sosem beszamelowym. Wystudzony szybko się ścina, dlatego można go podgrzewać w trakcie układania warstw.