Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Orkiszowa lazania ze szpinakiem - bez białek mleka krowiego i jaj

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Orkiszowa lasagne ze szpinakiem to obiad odpowiedni dal tych, którzy nie mogą jadać białka zwierzęcego.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Lasagne to obok pizzy i spaghetti najbardziej znane danie kuchni włoskiej. Przygotowuje się je ze specjalnego makaronu, warzyw i farszu mięsnego. Polecamy lasagne ze szpinakiem (bez białek mleka krowiego i jaj).
Składniki
4,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
pół kg mielonego mięsa z indyka
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
3 łyżki margaryny bezmlecznej
2 ząbki czosnku
2 szklanki przecieru pomidorowego
1 czubata łyżka ziół prowansalskich
2 szklanki mleka sojowego lub innego dozwolonego
2 szczypty pieprzu ziołowego lub gałki muszkatołowej, jeśli dozwolona
sól kamienna
5 czubatych łyżek drożdży nieaktywnych
1 opakowanie mrożonego szpinaku
Przygotowanie krok po kroku:
Z 4 szklanek mąki, łyżeczki soli i wody zagnieć gęste, plastyczne ciasto. Rozwałkuj na cienko, podsypując blat, aby się nie przykleiło i wykrój 6 płatów makaronu do lasagne.
Cebulę posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju i przełóż do garnka. Na patelnię wrzuć mielone mięso i podsmaż, dodaj do cebuli, wlej przecier pomidorowy, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Gęsty sos gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Do drugiego garnka wrzuć zamrożony szpinak i podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Na patelni zrumień 6 łyżek mąki orkiszowej na 3 łyżkach margaryny bezmlecznej. Do szpinaku dodaj połowę zawartości patelni, przypraw 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą, cały czas mieszając, i odstaw.
Następnie przygotuj sos beszamelowy. W tym celu przegotuj 2 szklanki mleka, które wymieszaj delikatnie z mąką pozostałą na patelni. Możesz użyć rózgi, aby powstał gładki sos, który dopraw solą i pieprzem ziołowym lub gałką muszkatołową.
Kiedy sos będzie gotowy, wyłóż z niego pierwszą, jeszcze gorącą warstwę w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym margaryną bezmleczną. Sos posyp płatkami drożdżowymi i kładź płat lasagne, następnie sos mięsny i płat makaronu, szpinak, płat makaronu, sos beszamelowy i płatki drożdżowe, płat makaronu, sos mięsny, makaron, szpinak, makaron i sos beszamelowy, a wierzch posyp szczodrze płatkami drożdżowymi.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekaj przez ok. 30 minut do momentu zrumienienia się wierzchniej warstwy.
Udana lasagne ma zwartą strukturę, dlatego ważne jest, aby przygotowane sosy miały gęstą konsystencję, inaczej całą konstrukcja rozpłynie się na talerzu.
Należy również pamiętać, żeby przekładać makaron jeszcze gorącym sosem beszamelowym. Wystudzony szybko się ścina, dlatego można go podgrzewać w trakcie układania warstw.