Odsmażane kopytka z brukselką i orzechami włoskimi: łatwy przepis na pyszną kolację

Odsmażane kopytka z brukselką i orzechami włoskimi: łatwy przepis na pyszną kolację

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kopytka odsmażane z brukselką i orzechami włoskimi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kopytka z brukselką i orzechami włoskimi w pysznym maślano-miodowym sosie są tak dobre, że tylko palce lizać i obgryzać! Idealny patent na wykorzystanie gotowanych klusek ziemniaczanych, kopytek lub gnocchi. 

Składniki

  • 500 g brukselki

  • 500 g klusek ziemniaczanych, kopytek lub gnocchi, ugotowanych, osączonych i przestudzonych

  • 3 łyżki oliwy

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka orzechów włoskich, łuskanych

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1-2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przekrój dużą brukselkę na pół, małą pozostaw w całości. Usuń uszkodzone liście.

  • Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy na średnim ogniu. Dodaj brukselkę, dopraw 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, a następnie rozłóż brukselkę równą warstwą, przekrojem do dołu. Smaż, aż brukselka będzie dobrze zarumieniona, przez 3 do 5 minut. Wymieszaj i smaż, aż brukselka będzie krucha przez 2 do 3 minut. Przełóż do średniej miski.

  • Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę (1 łyżkę) na średnim ogniu. Dodaj kopytka (gnocchi) i smaż pod przykryciem na złoty kolor z jednej strony, przez 2 do 4 minut.

  • Dodaj posiekane orzechy włoskie, masło i miód, smaż mieszając, aż masło będzie złote, orzechowo pachnące i pieniące się, 1 do 2 minut.

  • Dodaj usmażoną brukselkę, chwilę smaż pod przykryciem, aby się kapustki się podgrzały. Można ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki wody. 

  • Podawać od razu, posypane tartym serem.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).