Faszerowany bakłażan dla wegetarian: przepis na bakłażana z pomidorami i mozzarellą

2021-03-29
Faszerowany bakłażan dla wegetarian: przepis na bakłażana z pomidorami i mozzarellą
Autor: Shutterstock Faszerowany bakłażan - palce lizać!
łatwy
20 min
4

Bakłażan i pomidory to klasyczne połączenie warzyw, będące także podstawą kuchni śródziemnomorskiej. W wersji zapiekanej najczęściej występują z mięsem, ale doskonale smakują także z mozzarellą. Podajemy przepis na faszerowanego bakłażana w wersji wegetariańskiej.

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka suszonej lub 10 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kule mozzarelli
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • tymianek
  •  
  • SOS POMIDOROWY:
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażan przepoławiamy, posypujemy solą i zostawiamy na 15 minut. Myjemy zimną wodą, by pozbyć się goryczki wyciągniętej przez sól. 
  • Następnie wydrążamy na ok. 3-5 mm od skórki. Miąższ drobno siekamy.
  • Na patelni podsmażamy miąższ z bakłażana i drobno posiekaną cebulę na oliwie z oliwek.
  • W oddzielnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy: wlewamy pomidory i dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ale możemy także tymiankiem i bazylią - będzie miał bardziej wyrazisty smak.
  • Wydrążone bakłażany kładziemy w żaroodpornym naczyniu i napełniamy kawałkami mozzarelli, najlepiej pokrojonej w kostkę.
  • Polewamy sosem. Posypujemy bułką tartą i pieczemy 20 minut w rozgrzanym do ok. 180 stopni piekarniku. Gdy będą rumiane wyjmujemy z piecyka.