Gulasz z soczewicy, dyni i kukurydzy, czyli rozgrzewający indyjski dahl [WIDEO]

Gulasz z soczewicy, dyni i kukurydzy, czyli rozgrzewający indyjski dahl [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dahl z soczewicy z dodatkiem dyni i szpinaku to świetne danie obiadowe dla jaroszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na dahl z soczewicy z dynia i kukurydzą to pyszne danie jednogarnkowe na chłodniejsze dni. Popularny indyjski gulasz z soczewicy proponujemy  z dużą ilością dyni. Kremowy dahl w tym wydaniu jest wyjątkowo puszysty, gęsty i pożywny. Goście będą zachwyceni! 

Składniki

  • szklanka czerwonej soczewicy

  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę

  • 400 g mleka kokosowego

  • 400 g wody lub bulionu jarzynowego

  • płaska łyżeczka kurkumy

  • 1/2 łyżeczki płatków chili

  • 2 łyżki oliwy

  • łyżka świeżo startego imbiru

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki drobno posiekanej cebulki

  • płaska łyżeczka mielonej kolendry

  • puszka kukurydzy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę wsypać do średniego garnka i zalać wodą, dobrze wypłukać. Odcedzoną i wypłukaną soczewicę zalać połową mleka kokosowego i połową bulionu lub wody, doprawić solą, kurkumą, chili i zagotować. Gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywą.

  • Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć dynię i smażyć przez około 10 minut.

  • Dodać drobno starty imbir, czosnek, cebulę i kolendrę. Wlać resztę mleka i bulionu lub wody i zagotować. 

  • Przełożyć do garnka z soczewicą i całość zagotować. Gotować razem przez 10 minut.

  • Dodać kukurydzę i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilkę i gotowe!

Ocena: 0