Gulasz z soczewicy, dyni i kukurydzy, czyli rozgrzewający indyjski dahl

2021-03-29
dahl z soczewicy, dyni i szpinaku
Autor: thinkstockphotos.com Dahl z soczewicy z dodatkiem dyni i szpinaku to świetne danie obiadowe dla jaroszy
łatwy
40 min
4

Przepis na dahl z soczewicy z dynia i kukurydzą to pyszne danie jednogarnkowe na chłodniejsze dni. Popularny indyjski gulasz z soczewicy proponujemy  z dużą ilością dyni. Kremowy dahl w tym wydaniu jest wyjątkowo puszysty, gęsty i pożywny. Goście będą zachwyceni! 

SKŁADNIKI

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 400 g mleka kokosowego
  • 400 g wody lub bulionu jarzynowego
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka świeżo startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebulki
  • płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • puszka kukurydzy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę wsypać do średniego garnka i zalać wodą, dobrze wypłukać. Odcedzoną i wypłukaną soczewicę zalać połową mleka kokosowego i połową bulionu lub wody, doprawić solą, kurkumą, chili i zagotować. Gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywą.
  • Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć dynię i smażyć przez około 10 minut.
  • Dodać drobno starty imbir, czosnek, cebulę i kolendrę. Wlać resztę mleka i bulionu lub wody i zagotować. 
  • Przełożyć do garnka z soczewicą i całość zagotować. Gotować razem przez 10 minut.
  • Dodać kukurydzę i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilkę i gotowe!