Dania ze świeżego szpinaku - szpinakowy sos do spaghetti

2021-03-29
Dania ze świeżego szpinaku - szpinakowy sos do spaghetti
Autor: Shutterstock Szpinak zawiera wiele witamin i minerałów.
średni
25 min
4

Proponujemy ciekawy przepis na spaghetti ze szpinakiem. Świeży szpinak najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem, ale warto go jeść  często - bo jest zdrowy i smaczny. To proste bo młody szpinak jest dostępny prawie przez cały rok.

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany do zup 12 proc.
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki,
  • Szpinak przebrać, umyć i odsączyć.
  • Pieczarki lekko przesmażyć na oleju w dużym rondlu.
  • Dodać szpinak i smażyć kilka minut delikatnie mieszając.
  • Pod koniec smażenia dodać czosnek, zabielić śmietaną i lekko osolić.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wymieszać w rondlu z sosem szpinakowym, wyłożyć na talerze.
  • Oprószyć pieprzem, posypać parmezanem.