Zapiekanka z cukinii i bakłażanów z mozzarellą - przepis

Zapiekanka z cukinii i bakłażanów z mozzarellą - przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Bakłażany - doskonały składnik zapiekanek warzywnych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażany, cukinia, pomidory, czosnek, bazylia... start! Za chwilę przygotujesz z nich smaczną zapiekankę warzywną. Na obiad lub ciepłą kolację. Podajemy prosty przepis na danie z kuchni wegetariańskiej. Miłośnicy mięsa mogą dodać do niej paseczki grillowanego kurczaka.

Składniki

  • 2 bakłażany pokrojone w plastry

  • 4 cukinie pokrojone w plastry,

  • 2 puszki (po 400 g) odcedzonych, krojonych pomidorów

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii

  • olej roślinny do smażenia

  • 200 g sera mozzarella pokrojonego w plastry,

  • sól

  • pieprz

  • listki świeżej bazylii do dekoracji.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany posyp solą i ułóż na ręczniku papierowym. Pozostaw na 20-30 minut, by pozbyły się wody. Opłucz. Osusz papierowym ręcznikiem.

  • Pomidory wrzuć do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek, oliwę z oliwek, posiekaną bazylię. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Dwie łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni. Obsmaż na niej plasterki bakłażanów (powinny nabrać złotawobrązowego koloru). Zdejmij bakłażany z patelni.

  • Wlej na patelnię kolejne dwie łyżki oliwy i podsmaż plasterki cukinii.

  • Połowę bakłażanów ułóż na dnie żaroodpornego naczynia. Nakryj połową sosu pomidorowego. Następnie przykryj połową plastrów cukinii, a potem połową plastrów mozzarelli.

  • W tej samej kolejności kładź następne warstwy - bakłażany, sos pomidorowy, cukinie, mozzarella. Wstaw danie do piekarnika podgrzanego do do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 45-50 minut.

  • Gdy warzywa zmiękną, wyjmij danie z piekarnika. Udekoruj listkami bazylii.

Ocena: 2,2