Pizza bezglutenowa: jak zrobić ciasto? Prosty przepis

2021-03-29
Pizza bezglutenowa: jak zrobić ciasto? Prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pizza bezglutenowa może stać się ulubionym przysmakiem dla osób nietolerujących glutenu
średni
40 min
4

Jeśli cierpisz na celiakię albo uczulenie na gluten, wcale nie oznacza to, że musisz rezygnować z pysznej pizzy. Tym bardziej że pizza bezglutenowa to jeden z prostszych przepisów tego rodzaju. Sprawdź, jak zrobić ciasto na pizzę bez glutenu.

ZOBACZ TEŻ: Przepisy na ciasta bezglutenowe

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki bezglutenowej mąki chlebowej
  • niepełna szklanka letniej wody
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo:
  • pół szklanki chlebowej mąki do zagniecenia ciasta
  • 1 łyżka oliwy do wysmarowania miski, w której będzie rosło ciasto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól i cukier, na końcu wlewamy 3 łyżki oliwy i - powoli dolewając letnią wodę - mieszamy wszystko łyżką, a potem dłonią.
  • Zagniatamy ciasto na pizzę bezglutenową tak długo, aż będzie elastyczne i bez grudek, nielepiące się do ręki.
  • Drugą, czystą miskę smarujemy oliwą, wkładamy do  niej ciasto i przykrywamy miskę ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy przy kaloryferze, na kuchence z włączonym piekarnikiem lub w innym ciepłym, choć nie gorącym miejscu.
  • Po upływie pół godziny ciasto na pizzę urośnie mniej więcej dwukrotnie. Wtedy nagrzewamy piekarnik do około 200 stopni.
  • Blachę smarujemy oliwą, a ciasto zagniatamy i rozpłaszczamy, dociągając do krawędzi formy.
  • Teraz wystarczy już tylko położyć na pizzy bezglutenowej ulubione dodatki i wstawić wszystko do piekarnika.
  • Po około 25 minutach pizza powinna być gotowa. Smacznego!