Włoskie pączki z budyniem bomboloni [WIDEO]

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Włoskie pączki z budyniem bomboloni
Autor: Shutterstock Włoskie pączki bomboloni nadziewane są kremami
trudny
90 min
4

Bomboloni alla crema to włoskie pączki wypełnione crème pâtissière (rodzajem kremu budyniowego najczęściej czekoladowym lub waniliowym), czasem także zabajone. Pączki w stylu włoskim zwieńczone są także kremem. Natomiast we Florencji bomboloni są miniaturowych rozmiarów i nastrzyknięte dżemem malinowym. Najlepszej jednak naszym zdaniem są pączki z kremem budyniowym. Jak zrobić idealne włoskie pączki z kremem? Podajemy przepis.

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki chlebowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 6 żółtek
  • 550 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 1 litr oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru i wymieszaj ze 100 ml letniego mleka. Odstaw.
  • W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
  • Do miski wsyp mąkę chlebową i wymieszaj ją z rozczynem drożdży. Dodaj 50 g cukru, sól i wbij jajka. Zmiksuj lub wyrób ciasto ręcznie. Dodaj rozpuszczone masło i miksuj przez 5-7 minut, aż ciasto nie będzie już przyklejało się do ścianek naczynia.
  • Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie uderz je, aby nabrało powietrza. Rozwałkuj lekko, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • W tym czasie przygotuj krem. Żółtka i 100 g cukru utrzyj do białości. Dodaj 50 ml mleka, 40 g mąki pszennej oraz nasiona wanilii i zmiksuj. W garnuszku zagotuj 400 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć, wlej utarte żółtka z cukrem. Gotuj, często mieszając (tak jak budyń), aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą tuż nad powierzchnią kremu i odstaw do ostygnięcia.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 centymetra. Wycinaj szklanką kółka i odkładaj na oprószony mąką blat.
  • Rozgrzej frytkownicę do temperatury 160 stopni. Smaż pączki z każdej strony aż nabiorą ładnego, złotego koloru ok. 3-5 minut z każdej strony. Wykładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Gdy pączki lekko przestygną, nadziewaj je kremem budyniowym, na przykład za pomocą szprycy do tortów wkłuwając się z boku.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Zuzanna Lubart