Pyszne drożdżówki z kruszonką, które przygotujesz sama!

2021-03-29
Pyszne drożdżówki z kruszonką, które przygotujesz sama!
Autor: Shutterstock
średni
90 min
4

Czy może być coś lepszego od świeżej, jeszcze ciepłej drożdżówki? Wypróbuj przepis z programu Ugotowani TVN i zamień swoją kuchnią w najlepszą piekarnię w okolicy!

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 5 dag drożdży
  • 500 g rabarbaru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wsyp do miski, a jaja utrzyj razem z cukrem.
  • Podgrzej 1/3 szklanki mleka. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże. Całość wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto już wyrośnie dodaj je do miski z mąką. Dorzuć także utarte jaja z cukrem oraz resztę mleka. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez ok. 20 minut. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  • Przygotuj kruszonkę. Do garnka wrzuć 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, żółtko, łyżkę oleju, pół kostki masła oraz 1,5 szklanki mąki.
  • Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą masę, rozkrusz ją ręcznie lub przy użyciu tarki z dużymi oczkami.
  • Formę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wyrośnięcie ciasto przełóż do formy. Ułóż na nim owoce i posyp kruszonką. Piecz przez około 40 minut.