Żurawinowe serduszka: przepis na święta

2021-03-29
www.cranberries-usa.pl
Żurawinowe serduszka: przepis na święta
Autor: thinkstockphotos.com Żurawinowe serduszka smakują dorosłym i dzieciom
łatwy
45 min
4

Żurawinowe serduszka z przyprawą korzenną domowej roboty to doskonały pomysł na świąteczny wypiek, trochę zdrowszy od innych bo zawierający  żurawinę. Serduszka są też bardzo dekoracyjne - miło je podać do popołudniowej kawy.

Korzenny zapach jest cechą wszystkich pierników. Prawdziwa domowa przyprawa korzenna powinna składać się z imbiru, cynamonu, goździków, wanilii, gałki muszkatołowej, kardamonu, anyżu, kolendry, różnych rodzajów pieprzu, ziela angielskiego oraz skórek owoców cytrusowych. Wszystkie składniki należy wysuszyć, zmielić na drobny proszek, a potem dokładnie wymieszać.

SKŁADNIKI

  • 125 gr płynnego miodu
  • 50 gr białego cukru
  • 50 gr masła
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • 100 gr ciętej suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 250 gr mąki
  • 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 50 gr brązowego cukru
  •  
  • Dodatkowo: 200 gr gorzkiej kuwertury i suszone żurawiny do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód, cukier, masło i śmietanę podgrzewamy w garnku, aż masło stopnieje. Masę miodową miksujemy z żurawinami w blenderze.
  • Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodajemy masę miodowo-żurawinową i dodajemy cukier. Całość ugniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy serca i rozkładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160 °C) około 15-18 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Kuwerturę kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Rozpuszczamy w misce na parze. Serca pokrywamy kuwerturą, a następnie jak trochę ostygną dekorujemy żurawiną. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ciasteczka należy przechowywać w metalowej puszce z kawałkiem jabłka, aby pozostały miękkie.
www.cranberries-usa.pl