Wegańskie ciasteczka jaglane z kokosem i migdałami - bez cukru i glutenu

Wegańskie ciasteczka jaglane z kokosem i migdałami - bez cukru i glutenu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegańskie ciasteczka z kaszy jaglanej z dodatkiem daktyli i wiórków kokosowych są niesłychanie proste do przygotowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wegańskie ciasteczka jaglane przygotujesz niesłychanie łatwo, z kilku powszechnie dostępnych składników. Ciasteczka nie zawierają glutenu ani cukru, są pyszne, rumiane i chrupiące - po prostu niebo w gębie!

Składniki

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

  • 10 suszonych daktyli bez pestek

  • 4–5 łyżek wiórków kokosowych

  • 1–2 łyżki oleju (kokosowego lub rzepakowego)

  • garść migdałów (opcjonalnie do dekoracji)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę jaglaną przepłukać, zalać 1½ szklanki wody i gotować na średnim ogniu, aż wchłonie wodę.

  • Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut.

  • Ugotowaną kaszę zmiksować z daktylami na gładką masę, dodać wiórki kokosowe, część posiekanych migdałów (zostawić kilka sztuk do dekoracji) i olej.

  • Masę dokładnie wymieszać i spróbować - jeśli wydaje się za mało słodka, można ewentualnie dodać łyżkę syropu klonowego. Odstawić do ostygnięcia.

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Z masy jaglanej formować kulki, które spłaszczać, dłońmi zwilżonymi ciepła wodą. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ozdobić posiekanymi migdałami.

  • Ciastka piec przez około 30 minut lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy przede wszystkim od kształtu i grubości ciastek) aż będą lekko brązowe i chrupiące.

Ocena: 1,9