Magdalenki: klasyczny przepis na biszkoptowe ciastka

Magdalenki: klasyczny przepis na biszkoptowe ciastka
Autor: Shutterstock Magdalenki to delikatne biszkopty w kształcie muszelek
łatwy
30 min
4

Nie mogę pojechać do Paryża... Ale mogę upiec magdalenki, biszkopty w kształcie muszelki, zrobić kawę i we własnej kuchni poczuć się jak w paryskiej boulangerie.  Uwielbiam puszyste, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku magdalenki. Najlepsze jest takie jeszcze ciepłe ciastko prosto z piekarnika. Oto klasyczny przepis na magdalenki! 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki roztopionego niesolonego masła
  • 1 forma do magdalenek z dołkami w kształcie muszelek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Jajka ubij razem z cukrem do uzyskania puszystej masy o jednolitej konsystencji.
  • Do masy dodaj wanilię i sól. Wymieszaj.
  • W małych porcjach, na przykład po 1 łyżce, dodawaj mąkę do masy i mieszaj do uzyskania jednorodnego ciasta.
  • Stopniowo dodawaj cienkim strumieniem stopione masło. Ubija do całkowitego wymieszania.
  • Ciasto przelej do woreczka foliowego. Zamknij go dobrze. Odetnij rożek i z tak zaimprowizowanego rękawa wyciśnij porcje ciasta prosto do dołków w foremce.
  • Piecz w 180°C przez 10-15 minut lub co chwili, gdy ciastka urosną i się lekko zrumienią.
  • Wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez kilka minut. Następnie wyjmij je z foremki.
  • Teraz zrób sobie kawę lub różaną herbatę. Usiądź wygodnie i delektuj się magdalenkami do woli!
  • Gotowe magdalenki można zanurzyć w roztopionej czekoladzie, aby uzyskać bardziej wyrafinowaną wersję. A nawet dodatkowo oprószyć tłuczonymi orzechami... Pycha!
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej