Ciasteczka z żurawiną, czekoladą i orzechami włoskimi: przepis na bożonarodzeniowe delicje

2021-03-29
Ciasteczka z żurawiną, czekoladą i orzechami włoskimi: przepis na bożonarodzeniowe delicje
Autor: Shutterstock Ciasteczka z dodatkiem żurawiny, czekolady i orzechów mają sporo zdrowotnych właściwości
łatwy
60 min
4

Ciasteczka z żurawiną, czekoladą i orzechami włoskimi - w święta kalorie się nie liczą! Odpocznijcie od makowca i kutii i spróbujcie ciasteczek z dodatkami w świątecznym wydaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 150 g masła
  • cynamon
  • soda oczyszczona
  • sól
  • cukier
  • orzechy włoskie
  • czekolada mleczna
  • żurawina
  • zapach waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce ubij masło z cukrem na gładką masę. Dalej miksując dodaj jajko.
  • Do ciasta dodaj mąkę, cynamon, szczyptę soli i zapach waniliowy. Wymieszaj delikatnie całość.
  • Na koniec dodaj żurawinę (jeśli wcześniej była zamrożona należy ją rozmrozić przed dodaniem do ciasta), posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszaj całość.
  • Blaty wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nabieraj łyżką ciasto i układaj na blaszce.
  • Zrób odstępy, gdyż ciasteczka urosną.
  • Piecz w temperaturze 180 st. C przez 20 minut, aż brzegi ciastek będą brązowe.
  • Po ostudzeniu przełóż ciasteczka na talerz.
  • Ciasteczka można udekorować polewą czekoladową.