Aromatyczne i chrupiące ciasteczka cynamonowe - tylko 5 składników!

2021-03-29
Aromatyczne i chrupiące ciasteczka cynamonowe
Autor: Shutterstock Aromatyczne i chrupiące ciasteczka cynamonowe są bardzo łatwe do przygotowania
łatwy
0 min
4

Aromatyczne i chrupiące ciasteczka cynamonowe są przepyszne, przypominają nieco francuskie ciasto, ale przygotowuje się je niesłychanie prosto. Nie potrzeba do nich  wymyślnych składników, pieką się także kilka minut. Polecamy, idealnie pasują do popołudniowej herbaty w pochmurny i chłodny dzień

SKŁADNIKI

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schłodzone  masło posiekać ostrym nożem, dodać do przesianej mąki, dołożyć śmietanę, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Powinno być lepkie.
  • Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, można też na całą noc.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać dowolne kształty.
  • Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Każde ciasteczko posypać lub obtoczyć z jednej strony mieszanką cukru z cynamonem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180ºC (termoobieg). Ciastka piec 8-10 minut, w zależności od tego, jak zrumienione lubicie. Po wyjęciu przestudzić.