Tradycyjne ciasto z bezą i czerwoną porzeczką: pyszny deser do kawy lub herbaty

Ucierane ciasto z bezą i czerwoną porzeczką
Autor: Shutterstock Ucierane ciasto z bezą i czerwoną porzeczką
łatwy
30 min
4

Tradycyjne ciasto z bezą i czerwoną porzeczką zawsze cieszy się powodzeniem. Połączenie puszystego ciasta proszkowego z kwaśnymi porzeczkami i słodką bezą smakuje wszystkim. Co ważne w tym przepisie wykorzystujemy całe 4 jajka, żółtka w cieście, a białka na bezę. Kocham ten przepis!. Wam także polecam sprytny pomysł na pyszne ciasto z owocami sezonowymi do kawy lub herbaty!

Czerwona porzeczka - idealna do ciast i deserów

Czerwona porzeczka to owoc pełni lata. Kwaśna, cierpka i słodka zarazem - doskonale nadaje się do ciast i deserów. Owoce czerwonej porzeczki bogate są w pektyny (błonnik), które wspomagają kontrolę poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Związki zawarte w tym pysznym owocu mają działanie ściągające, tonizujące i antybakteryjne. Ale to właśnie pektyny powodują, że przetwory z porzeczek tak świetnie żelują, zamieniając się w pyszną galaretkę. 

Ciasto bezowe z porzeczkami - tak pyszne, ze nie można mu się oprzeć

Jogurtowe ciasto z czerwonymi porzeczkami

Kruche ciasto z porzeczkami - łatwy przepis 

Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno

Drożdżowe muffinki czekoladowe z czerwonymi porzeczkami

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 60 g masła miękkiego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka do posypania formy
  • tortownica o średnicy 28 cm lub forma kwadratowa o boku 20 cm
  • Na bezę:
  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 700 g czerwonych porzeczek, bez szypułek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę posmaruj masłem i oprósz mąką.
  • Ucieraj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj żółtka i zmiksuj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ucieraj na niskich obrotach do uzyskania ciasta. Na koniec dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
  • Ciasto wylej do formy i piecz przez około 15 minut.
  • W czasie, gdy ciasto się piecze, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy i dalej ubijaj. Ubijaj do momentu, gdy zaczną tworzyć się sztywne szczyty po wyjęciu końcówek robota.
  • Do masy bezowej dodaj owoce czerwonej porzeczki i delikatnie wymieszaj. Rozłóż na powierzchni upieczonego ciasta.
  • Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem pokrój na kawałki. 
Jak się pozbyć muszek owocówek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej