Sernik puszysta chmurka - bez pieczenia, łatwy do zrobienia!
Szybkie odwracane ciasto ze śliwkami [SPRAWDZONY PRZEPIS]
![Szybkie odwracane ciasto ze śliwkami [SPRAWDZONY PRZEPIS]](https://cdn14.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/szybkie-odwracane-ciasto-ze-sliwkami-przepis.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Jak przyrządzić owocowe ciasto na mroźne dni?
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Jeśli wciąż mamy naturalne śliwki lub ich zamrożone wydrylowane połówki, które zbytnio jeszcze nie przesiąkły wodą, a mamy ochotę na aromatyczny i rozgrzewający deser – rozwiązaniem może być pyszne „odwracane” ciasto! Sprawdź, jak je przygotować.
Składniki
pół kg śliwek
cukier / cukier trzcinowy (do posypania blachy)
2 szklanki cukru pudru
szklanka śmietanki kremówki
łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 szklanki mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie krok po kroku:
Śliwki drylujemy i dzielimy wzdłuż na połówki. Mogą być to też połówki śliwek z przygotowanej wcześniej mrożonki, rozmrożone w pokojowej temperaturze i odsączone z soku.
Dno około 26-centymetrowej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy cukrem lub cukrem trzcinowym.
Na tak przygotowanym dnie układamy połówki śliwek rozcięciem do dołu.
Dwie szklanki cukru pudru miksujemy w misce ze szklanką śmietanki kremówki. Podczas miksowania dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej i razem miksujemy tak długo, aż otrzymamy kremową, jednolitą masę.
Do wszystkiego dosypujemy trzy szklanki przesianej mąki, wbijamy trzy całe jaja i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem króciutko miksujemy. Masę wylewamy równomiernie na śliwki i wygładzamy.
Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach na dolnej półce piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem, czy nie ma zakalca, studzimy, po czym wyjmujemy z formy, odwracając na płaski talerz. Jeśli na cieście wyrośnie górka, warto ją lekko ściąć, zanim ustawimy ciasto do góry nogami.