Szybkie odwracane ciasto ze śliwkami [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
Aleksandra Wesołowska
szybkie-odwracane-ciasto-ze-sliwkami-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jak przyrządzić owocowe ciasto na mroźne dni?
łatwy
25 min
4

Jeśli wciąż mamy naturalne śliwki lub ich zamrożone wydrylowane połówki, które zbytnio jeszcze nie przesiąkły wodą, a mamy ochotę na aromatyczny i rozgrzewający deser – rozwiązaniem może być pyszne „odwracane” ciasto! Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • pół kg śliwek
  • cukier / cukier trzcinowy (do posypania blachy)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • szklanka śmietanki kremówki
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki drylujemy i dzielimy wzdłuż na połówki. Mogą być to też połówki śliwek z przygotowanej wcześniej mrożonki, rozmrożone w pokojowej temperaturze i odsączone z soku.
  • Dno około 26-centymetrowej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy cukrem lub cukrem trzcinowym.
  • Na tak przygotowanym dnie układamy połówki śliwek rozcięciem do dołu.
  • Dwie szklanki cukru pudru miksujemy w misce ze szklanką śmietanki kremówki. Podczas miksowania dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej i razem miksujemy tak długo, aż otrzymamy kremową, jednolitą masę.
  • Do wszystkiego dosypujemy trzy szklanki przesianej mąki, wbijamy trzy całe jaja i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem króciutko miksujemy. Masę wylewamy równomiernie na śliwki i wygładzamy.
  • Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach na dolnej półce piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem, czy nie ma zakalca, studzimy, po czym wyjmujemy z formy, odwracając na płaski talerz. Jeśli na cieście wyrośnie górka, warto ją lekko ściąć, zanim ustawimy ciasto do góry nogami.
Aleksandra Wesołowska