Szybkie odwracane ciasto ze śliwkami [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Szybkie odwracane ciasto ze śliwkami  [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jak przyrządzić owocowe ciasto na mroźne dni?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jeśli wciąż mamy naturalne śliwki lub ich zamrożone wydrylowane połówki, które zbytnio jeszcze nie przesiąkły wodą, a mamy ochotę na aromatyczny i rozgrzewający deser – rozwiązaniem może być pyszne „odwracane” ciasto! Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki

  • pół kg śliwek

  • cukier / cukier trzcinowy (do posypania blachy)

  • 2 szklanki cukru pudru

  • szklanka śmietanki kremówki

  • łyżeczka skórki otartej z cytryny

  • 3 szklanki mąki

  • 3 jajka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki drylujemy i dzielimy wzdłuż na połówki. Mogą być to też połówki śliwek z przygotowanej wcześniej mrożonki, rozmrożone w pokojowej temperaturze i odsączone z soku.

  • Dno około 26-centymetrowej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy cukrem lub cukrem trzcinowym.

  • Na tak przygotowanym dnie układamy połówki śliwek rozcięciem do dołu.

  • Dwie szklanki cukru pudru miksujemy w misce ze szklanką śmietanki kremówki. Podczas miksowania dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej i razem miksujemy tak długo, aż otrzymamy kremową, jednolitą masę.

  • Do wszystkiego dosypujemy trzy szklanki przesianej mąki, wbijamy trzy całe jaja i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem króciutko miksujemy. Masę wylewamy równomiernie na śliwki i wygładzamy.

  • Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach na dolnej półce piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem, czy nie ma zakalca, studzimy, po czym wyjmujemy z formy, odwracając na płaski talerz. Jeśli na cieście wyrośnie górka, warto ją lekko ściąć, zanim ustawimy ciasto do góry nogami.

Ocena: 0