Rabarbarowe ciasto do góry nogami: przepis na odwrócony placek z rabarbarem

2021-03-29
Odwrócone ciasto z rabarbarem
Autor: Shutterstock Efektowne ciasto rabarbarowe do góry nogami
łatwy
30 min
4

Rabarbarowe ciasto do góry nogami to efektowny placek na rodzinne spotkanie przy kawie. Oryginalny, ale bardzo łatwy przepis na odwrócony placek z rabarbarem stanie się hitem wiosennych podwieczorków. Domowe ciasto w najlepszym stylu? Odwrócone ciasto rabarbarowe, czyli korzenny placek z rabarbarem w karmelu! Wypróbuj już dzisiaj! 

Jak ułożyć rabarbar w formie?

Ułożenie rabarbaru w formie nie jest trudne. Możecie go ułożyć tak, jak na zdjęciu powyżej. Ułóżcie większe kawałki łodyg po środku, a pozostałe przytnijcie zgodnie z kształtem formy. Ale może po prostu pociąć rabarbar na niewielkie odcinki i ułożyć jak układankę. 

Ciasta z rabarbarem

Kwaśny smak rabarbaru pobudza kulinarną wyobraźnię. Tradycyjnie rabarbar dodaje się ciast, deserów i słodkich przetworów. Ucierane ciasta z rabarbarem to prawdziwa łatwizna. Polecamy szczególnie:

Ciasto z rabarbarem i owsianą kruszonką: łatwy przepis na szybki placek

Czekoladowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem

Amerykański placek z rabarbarem

Sernik na zimno z rabarbarem

Warto również przygotować z rabarbaru przetwory:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy - jak zrobić? 

Jeśli już macie pyszny słodko-kwaskowy dżem to warto przygotować: 

Tosty francuskie z chałki z dżemem truskawkowo–rabarbarowym i kremem mascarpone

Rabarbar: owoc czy warzywo?

Wiosną wyrastają nowe liści rabarbaru. Nim rozwiną się w pełni ich soczysta łodyga pod wpływem światła słonecznego nabiera barwy od różowej do czerwonej. W kuchni wykorzystuje się właśnie te zachwycające dla oka i kwaśne w smaku łodygi. Same liście są niejadalne ze względu na wysokie stężenia kwasu szczawiowego. Natomiast łodygi zawierają go mniej. Pod wpływem ciepła kwas szczawiowy w łodygach ulega rozpadowi. Dlatego najlepiej jeść rabarbar gotowany, duszony lub pieczony. Wystarczy 20 minut obróbki cieplnej. 

Rabarbar należałoby zaliczyć do warzyw zielonych, ale ze względu na wielowiekową tradycję wykorzystania go słodkich potrawach, traktowany jest jak owoc. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

SKŁADNIKI

  • Na dno, które będzie wierzchem:
  • 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki pasujące do wielkości i kształtu formy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki masła, prosto z lodówki
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki obrębów pszennych lub innych
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, zmielonych lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 forma o średnicy około 20 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Rabarbar rozłóż na dnie w jednej warstwie, posyp cukrem i wiórkami zimnego masła. Odstaw na bok.
  • Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Białka zachowaj.
  • Do żółtek dodaj po 1 łyżce gorącej wody i nadal ubijaj.
  • Do żółtkowej masy dodaj otręby, cukier waniliowy i porcjami mąkę. Dobrze zmiksuj na niskich obrotach.
  • Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta w trzech porcjach. Delikatnie przemieszaj.
  • Wylej ciasto na przygotowany rabarbar. Wstaw do piekarnik. Piecz przez 50 minut lub do chwili, gdy patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy.
  • Wyjmij formę z ciastem z piekarnika i odstaw na 15 minut. Następnie nakryj formę talerzem i energicznie odwróć ją do góry nogami. Pozostaw na chwilę, a następnie zdejmij formę.