Orzeźwiająca rolada z mandarynkami - delikatna i soczysta

Orzeźwiająca rolada z mandarynkami - delikatna i soczysta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biszkoptowa rolada z mandarynkami to świetny deser, idealny na odświętne okazje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada z mandarynkami to kompozycja delikatnego ciasta biszkoptowego, aksamitnego kremu i orzeźwiających, soczystych i aromatycznych mandarynek. Zestawienie biszkoptu i kremu z kremówki i mascarpone znają już chyba wszyscy. Mandarynki dodają  charakteru temu delikatnemu ciastu. Idealne ciasto na zimowy, odświętny podwieczorek.

Składniki

  • Ciasto:

  • 4 jajka

  • 4 łyżki cukru

  • 4 łyżki mąki

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem:

  • 300 ml śmietanki 30%

  • 250 g mascarpone

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka żelatyny

  • 8 mandarynek

  • konfitura pomarańczowa

  • Polewa:

  • 1 biała czekolada

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubić na sztywno, partiami wsypywać cukier, ubijać do rozpuszczenia.

  • Dodawać po jednym żółtku, miksować, dolać olej, zmiksować.

  • Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Piec 20 minut w temperaturze 170ºC. Po wyjęciu położyć na czystej ściereczce i zwinąć w rulon.

  • Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia.

  • Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Żelatynę podgrzać i rozpuścić (nie gotować). Zaprawić odrobiną kremu, połączyć z resztą.

  • Mandarynki obrać.

  • Ciasto posmarować konfiturą pomarańczową i warstwą kremu, ułóż mandarynki i zwiń ciasto na kształt rolady.

  • Czekoladę i masło roztop, polej gotowe ciasto.

Ocena: 2,8