Lekkie ciasto z czereśniami i porzeczkami w 15 minut: przepis na francuskie clafoutis z owocami
Lekkie ciasto z czereśniami i porzeczkami to rodzaj tradycyjnej francuskiej leguminy. W smaku przypomina ciasto naleśnikowe z owocami. Trochę w typie dutch baby, omletu pieczonego w piekarniku. Polecam ten przepis na francuskie clafoutis z owocami, które osłodzi Wam letnie podwieczorki. Pychota!
Czerwona porzeczka - idealna do ciast i deserów
Czerwona porzeczka to owoc pełni lata. Kwaśna, cierpka i słodka zarazem - doskonale nadaje się do ciast i deserów. Owoce czerwonej porzeczki bogate są w pektyny (błonnik), które wspomagają kontrolę poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Związki zawarte w tym pysznym owocu mają działanie ściągające, tonizujące i antybakteryjne. Ale to właśnie pektyny powodują, że przetwory z porzeczek tak świetnie żelują, zamieniając się w pyszną galaretkę.
Ciasto bezowe z porzeczkami - tak pyszne, ze nie można mu się oprzeć
Jogurtowe ciasto z czerwonymi porzeczkami
Kruche ciasto z porzeczkami - łatwy przepis
Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno
Drożdżowe muffinki czekoladowe z czerwonymi porzeczkami
SKŁADNIKI
- 300 g czereśni, wydrylowanych,
- 100 g czerwonych porzeczek, bez szypułek
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka masła
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie wydryluj. Porzeczki oczyść z szypułek.
- Zmiksuj mąkę, zimne mleko, jajka, cukier ze szczyptą soli.
- Ciasto odstaw na 30 minut. Podobnie, jak w przypadku ciasta naleśnikowego, należy pozwolić zadziałać naturze.
- Żaroodporną formę posmaruj masłem, nałóż owoce, zalej je ciastem.
- Piecz 30 minut w temp. 180°C.
- Najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.