Jogurtowy placek z czerwoną porzeczką: oryginalny przepis na obłędnie pyszne ciasto

Jogurtowy placek z czerwoną porzeczką: oryginalny przepis na obłędnie pyszne ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto z czerwoną porzeczką oprószone cukrem pudrem i udekorowane świeżymi owocami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jogurtowy placek z czerwoną porzeczką to oryginalny przepis na obłędnie pyszne ciasto. Ciasto, które pokochają Wasi bliscy od pierwszego kęsa. To uwodzicielskie połączenie słodyczy tłuszczowego biszkoptu i kwaśnej porzeczki smakuje wszystkim. Jeśli chcecie zrobić dużą blachę tego ciasta, wystarczy podwoić ilość składników! Polecam ten łatwy przepis na doskonały deser!

Składniki

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 1 szklanka cukru

  • 3 duże jajka

  • 100 ml oleju roślinnego

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 łyżka startej skórki z cytryny

  • 1 szklanka czerwonej porzeczki bez szypułek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę np. tortownicę natłuścić masłem i oprószyć mąką.

  • W dużej misce wymieszać jogurt, cukier, jajka i olej, aż uzyskamy gładką i jednolitą mieszaninę.

  • Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. Mieszać, aż ciasto będzie gładkie i jedwabiste.

  • Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wierzch posypać porzeczkami.

  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut lub do momentu, gdy brzegi staną się bladozłote, a wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta.

  • Pozostawić do ostygnięcia na kratce przez 20 minut w formie, a następnie wyjąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Jak przygotować czerwone porzeczki do pieczenia

Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest dość żmudny proces oddzielania delikatnych nitkowatych łodyżek od porzeczek, pozostawiając nienaruszone piękne czerwone jagody.

Jest jednak sprytny sposób, aby ułatwić sobie to zadanie. Wystarczy uzbroić się w zwykły widelec stołowy.

Zatem umyj i osusz porzeczki. Następnie chwyć za ogonek grono porzeczek i nad miską przeciągnij przez zęby widelca. Owoce powinny łatwo odejść od łodyżki i spaść do miski poniżej. Na koniec usuń zabłąkane kawałki łodyżek i szypułek i gotowe! To dużo łatwiejsze, niż odrywanie po jednym owocu. 

Po oddzieleniu czerwonych porzeczek od szypułek możesz wykorzystać owoce do ciasta lub zamrozić, aby cieszyć się nimi zimą. 

Więcej przepisów z czerwoną porzeczką, które warto wypróbować

Czerwona porzeczka to jeden z najzdrowszych owoców pełnego lata. Warto częściej sięgać po te pełne substancji odżywczych owoce. Oczywiście zbyt wiele porzeczek nie da się zjeść w sezonie. Dlatego bogactwo porzeczek zatrzymujemy w przetworach. Oto kilka przepisów, które warto wypróbować. 

Sok z czerwonej porzeczki - przepis na sok na zimę

Galaretka z czerwonych porzeczek

Chutney z czerwonych porzeczek - jak zrobić?

Wino z czerwonych porzeczek - jak zrobić?

Kompot z czerwonych porzeczek na zimę

 

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).