Chlebki owocowo-żurawinowe: przepis na święta

2021-03-29
www.cranberries-usa.pl
Chlebki owocowo-żurawinowe: przepis na święta
Autor: www.cranberries-usa.pl Chlebki żurawinowe pięknie się prezentują
łatwy
0 min
4

Chlebki owocowo-żurawinowe to doskonałe pieczywo na świąteczny stół. Miodowy smak, żurawina i orzechy - nikt nie będzie umiał im się oprzeć!

SKŁADNIKI

  • 50 gr orzechów włoskich
  • 50 gr migdałów bez skórki
  • 50 gr orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru
  • 150 gr całej, suszonej żurawiny
  • 2 szczypty mielonych kwiatów gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty mielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 120 gr płynnego miodu
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 80 gr mąki
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • Dodatkowo: 125 gr przesianego cukru pudru 2-3 łyżki rumu (lub soku) i kilka suszonych żurawin do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy prażymy na patelni, posypujemy cukrem i krótko karmelizujemy. Przekładamy na talerz i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym mielimy delikatnie w młynku elektrycznym.
  • Orzechy, żurawinę, przyprawy i cukier waniliowy mieszamy w misce.
  • Miód i wodę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając. Następnie zalewamy miksturą mieszankę orzechowo-żurawinową, dodając syrop z agawy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy żurawinowo-orzechowej.
  • Przygotowujemy 4 prostokątne foremki do pieczenia (8x7 cm, wys. 5 cm) i smarujemy je po wewnętrznej stronie masłem. Nakładamy ciasto bardzo dokładnie, aby nie powstały puste przestrzenie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (piekarnik gazowy: poziom 3-4/ termoobieg: 180°C) i pieczemy około 20 minut.
  • Natychmiast po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek, pozostawiamy do ostygnięcia, następnie zawijamy w folię i odkładamy na 1 – 2 dni.
  • Cukier puder rozpuszczamy w rumie tak, aby wytworzyła się polewa. Smarujemy nią chlebki i dekorujemy żurawiną.
www.cranberries-usa.pl